Dinnyéink általában 7-7,5 kg tömegűek.
A görögdinnye nagyszerű forrása a vitaminoknak (többek között az A-, B- és C-vitaminoknak), ásványi anyagoknak és nyomelemeknek, emellett pedig értékes enzimeket tartalmaz. Különösen értékessé teszi, hogy nagyon magas a víztartalma, vagyis
ha görögdinnyét eszünk, azzal a szervezetünk számára nélkülözhetetlen folyadékot is pótoljuk.
Erre pedig különösen nagy szükségünk lehet a nyári hőségben, amikor nagyobb a kiszáradás rizikója. Az édeskés, jól lehűtött gyümölcsöt pedig még azok is jóízűen ehetik, akik egyébként kevesebbet isznak. A görögdinnye kalóriában szegény, nem tartalmaz sem zsírt, sem koleszterint, így azok is bátran fogyaszthatják, akik szeretnének egy kicsit odafigyelni a testsúlyukra.
A görögdinnyében található kálium, magnézium és más mikrotápanyagok segítenek megőrizni a vérerek egészségét, rugalmasságát. Az érszűkület megelőzésében is nagy szerepet játszanak. A rendszeres dinnyefogyasztás csökkenti a magas vérnyomás rizikóját, még a különösen stresszes helyzetekben is.
A görögdinnye egy ún. citrullin nevű aminosavat is tartalmaz, mely különböző biokémiai folyamatokon keresztül normalizálja a vérnyomást és a vércukorszintet.
Magas víztartalmának és természetes vízhajtó hatásának köszönhetően azoknak is javasolt lehet a dinnyeevés, akik a veséjük egészségét akarják megőrizni. A görögdinnye serkenti a vese és a máj működését, csökkenti a vérben található húgysav mennyiségét, megakadályozza a vesekövek kialakulásának esélyét is.
Mivel a dinnyefogyasztás fokozott vizeletürítéssel jár együtt, annak is érdemes sok dinnyét ennie, aki húgyúti fertőzésekre, gyulladásokra hajlamos, vagy éppen szeretne kilábalni a betegségből.
A görögdinnye a szemünket is védi. Magas ugyanis a béta-karotin tartalma (akárcsak a sárgarépának), emellett pedig likopin, zeaxanthin és lutein is van benne. Ezek a vegyületek nélkülözhetetlenek a szem egészségének megőrzéséhez, és olyan súlyos, esetenként visszafordíthatatlan következményekkel járó betegségek megelőzéséhez, mint a farkasvakság vagy a makuladegeneráció.
A likopin – más, a görögdinnyében található antioxidánsokkal együtt – védi a sejtjeinket a káros szabad gyököktől, ezzel pedig
nemcsak súlyos krónikus betegségek rizikóját képes csökkenteni, de bizonyos daganatos betegségek megelőzésében is szerepet játszhat.
A kutatások szerint a magas likopintartalmú élelmiszerek hozzájárulnak az emlő-, a prosztata-, a méhtesti, a tüdő- és a bélrendszeri daganatok elleni küzdelemhez.
Együk meg a magot is?
Bár a legtöbben kidobjuk a görögdinnye magját, kutatások szerint a megtisztított és megszárított dinnyemag kifejezetten jót tesz a szervezetünknek, mert kiemelkedően magas a tápanyagtartalma.
A benne található proteinek, vitaminok, ásványi anyagok segítenek a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben, megelőzik a szemproblémákat, javítják a kognitív képességeket és a memóriát.
Üzemeltető: World Performance Hungary Kft
1031.Budapest, Vizimolnár u.8.
Adószám: 24689241-2-41
+36 70 383 5264
12-22 óráig