Ppure NagChampa termékek
A Nag Champa eredetileg a dél-indiai bangalore-i gyárban készült, ma már India más részein is gyártják. Vannak, akik azt állítják, hogy a legjobb termék még mindig a bangalore-i gyárból származik. Valószínűleg a világ legkeresettebb füstölőpálcika márkája. A jellegzetes illat a champa virágaiból (magnólia család) származik, amelyet erősebb pézsma és halmaddifa gyantával kombinálnak. A legtöbb NagChampa termék szantálfa alapanyagból készül. Az indiai és nepáli kolostorokban a Nag Champát évszázadok óta használják rituálok és szertartások során, hogy megtisztítsák a teret a negatív energiától, és tökéletes légkört teremtsenek a meditációhoz. A nyugati kultúrában a füstölőpálcikák az 1960-as években váltak népszerűvé – Bob Dylan gyakran gyújtotta meg őket koncertjein. A Nag Champa kék csomagolása nagyon jól felismerhetővé vált, amikor Satya SaiBaba, egy indiai guru vette át a védnökséget a termék felett.
Alapvetően két kategóriába sorolhatók az indiai füstölők: mártott és maszala füstölők. A mártott füstölők alapanyaga általában szénpor. A szénporból gyúrják a masszát, amit egyenként dolgoznak rá a hasított bambuszcsíkokra. Miután megszáradt, illatos olajba mártják. A pálcikák kötőgyantát (általában sandal, musk..) is tartalmaznak, hogy összetartsák a hozzávalókat. Egy szál 45-50 percig ég. Másik kategória a maszala füstölők. Maszala keveréket jelent. Pl. az ismert fűszerkeverék, a “garam maszala” nem más, mint a forró, azaz csípős keverék. A maszala füstölő fő alapanyaga fapor, amit összegyúrnak természetes olajakkal, mézzel és hasonló ínyencségekkel. Az így kapott masszát az előző módszerrel dolgozzák fel a bambuszcsíkokra. A maszala füstölőt arról ismerhetjük fel, hogy a fekete helyett inkább barnás vagy vöröses színű, pörög róla az illatos fapor. Egy szál akár 70 percig is elég. A legfontosabb ismertetőjele pedig, hogy mennyei az illata égés nélkül is, meggyújtva pedig mindenki azt kérdezgeti, hogy mi ez a finom illat?