Ár: 1 499 Ft
Datolya jótékony hatásai:
Vitaminok és ásványi anyagok
A datolya jó kálium forrás. A kálium egy igen fontos ásványi anyag, mert:
• építi az izmokat
• felelős a folyadék-egyensúlyért
• csökkenti a koleszterin szintet
• szabályozza a szívdobogást és a vérnyomást
• megelőzi az agyvérzést és a szívbetegségeket
Négy szem datolya körülbelül 668 mg káliumot tartalmaz, ami a napi szükséglet 14%-a. Emellett a niacin szükséglet 12%-át is fedezi, ami a táplálék lebontása és az idegrendszer helyes működőse szempontjából fontos vitamin.
A datolya jelentős B6-vitamin forrás, amit a test izomépítésre, valamint köröm-és hajnövesztésre használ fel. Tartalmaz A-vitamint, ami pedig a szem, a bőr és a nyálkahártyák egészsége miatt fontos vitamin.
A datolya kiváló vas forrás is egyben, mivel a napi vas szükségletünk 11%-át tartalmazza. A vas elengedhetetlen a vörösvérsejtek létrejöttéhez, és segítő őket az oxigén szállításában a test sejtjeiben.
Rostok
Csupán négy datolya elfogyasztásával 6.4 gramm rostot viszünk be a szervezetbe. A férfiaknak ez a napi szükséglet 21%-a, a nőknek pedig a 30%-a az ajánlott mennyiségnek. A rost fogyasztása segíti az emésztést.
A rost emellett segít abban, hogy minél tovább jóllakottnak érezd magad, mivel csökkenti a gyomor kiürülését. A rost bizonyítottan csökkenti a koleszterin szintet, kifejezetten a rossz koleszterint.
Cukor és kalória
Míg a legtöbb rostban gazdag étel segíti a súlycsökkenést, a datolya nem egy kalóriaszegény gyümölcs. Ez azért van, mert magas a szénhidrát- és a cukortartalma. Négy szemben 266 kalória van és közel 64 gramm cukor. A datolyát aszalva fogyasztják, és sűrűbb, mint a friss gyümölcs. Ha fogyni szeretnél, inkább friss gyümölcsöket fogyassz, mint például az alma vagy a málna.
Előnye viszont az, hogy tökéletes nassolni való, hogyha hirtelen energiára van szükséged és nem akarsz finomított cukrot bevinni a szervezetedbe.
A nagy mennyiségű cukor ellenére a datolyának alacsony a glikémiás indexe. Ez azt jelenti, hogy nem okoz hatalmas emelkedést a vércukorszintben elfogyasztás után. Ez kifejezetten fontos a 2-es típusú cukorbetegek számára. Ezt bizonyította be egy friss kutatás, melyben a cukorbetegek elfogyasztottak öt különböző fajta datolyát és nem emelkedett meg jobban a vércukorszintjük, mint az egészséges embereknek. Ezek szerint a datolya mérsékelt fogyasztása megfelelő választás a cukorbetegségben szenvedő emberek számára.
Antioxidánsok
A datolya csersavat tartalmaz, ami egy természetes antioxidáns és polifenol néven ismert. A csersav megelőzi a sejtek károsodását és gyulladáscsökkentő tulajdonsága is van. Akár még a rák megelőzésében is segíthet.
Tudományosan kimutatták, hogy Szaud-Arábiában - ahol a datolya igen elterjedt táplálékforrás – kevesebb a rákos megbetegedések száma, mint például az Egyesünk Államokban.
Üzemeltető: World Performance Hungary Kft
1031.Budapest, Vizimolnár u.8.
Adószám: 24689241-2-41
+36 70 383 5264
12-22 óráig